Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ξενάγηση στην έκθεση της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς 
Της Νικολέτας Σαββάκη 
Φωτογραφίες: Σοφία Καναβού και Υλικό Καταλόγου

Στην αρχαία Ρωμαϊκή αγορά συνεχίστηκαν οι ξεναγήσεις των εθελοντών για την εξοικείωση τους με τους χώρους των εκθέσεων. Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται η έκθεση της Εριφύλης Μπάλλα, με βασικό υλικό τον υαλοποιημένο πηλό. Από τα «Απο-τρόπαια», έργα με την φόρμα τροπαίου, αυτού που παραμένει μετά το τέλος της μάχης, στο 
«Romantic Dinner», ένα δείπνο ενός ζευγαριού σε μια ρομαντική ατμόσφαιρα, με τα σκεύη να έχουν τέτοια μορφή ώστε να χάνουν την καθημερινή αξία τους.



Παράλληλα, λίγο πιο κάτω, σ’ ένα άλλο «καμαρίνι» του πρώην ρωμαϊκού ωδείου, ένα γλειφιτζούρι μεγάλων διαστάσεων, που κρύβει ένα τρόπαιο μέσα του, πράγμα που μοιράστηκε σε μικρότερα μεγέθη στα εγκαίνια του χώρου. Τρόπαια τοποθετημένα πάνω σε πέτρες που χάνουν τον χρηστικό χαρακτήρα, μια εικόνα από πεδίο μάχης, με μια μυγοσκοτώστρα να είναι ο θριαμβευτής της μάχης. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των έργων της Ε. Μπάλλα είναι η ενσωμάτωση pop στοιχείων, σε σημείο που φλερτάρει με το κιτς, καθώς παίρνει χρηστικά αντικείμενα και τα κάνει λιγότερο σημαντικά. 



Δεν λείπει, όμως, και το video art από την έκθεση αυτή. Η ίδια η καλλιτέχνης καταναλώνει πηλό, την πρώτη ύλη της, σε ένα βίντεο χωρίς ήχο, ενώ δίπλα υπάρχει ένα χαρτοκιβώτιο με πήλινα πορτοκάλια, ένα εκ των οποίων είναι δαγκωμένο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη μιας ιστορίας. Στον εξωτερικό χώρο τώρα, είναι τοποθετημένη οριζόντια μια σκάλα, στην οποία υπάρχουν τοποθετημένα τρόπαια. Άλλα είναι πεσμένα, άλλα δεν κατάφεραν να φτάσουν στο τέρμα και ένα κέρδισε. Ο χώρος στον οποίο έγινε η τοποθέτηση του εν λόγω έργου είναι ορατός από τον περίγυρο καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Αριστοτέλους και η αντίθεση της ολόλευκης σκάλας με το πράσινο τραβούν το μάτι των πεζών. 




Μια διαστρεβλωμένη αφήγηση, προσπάθεια να τεθούν όρια μεταξύ του design gap και της σύγχρονης τέχνης, όρια ανάμεσα στις έννοιες έκθεση, ανασκαφή, εύρημα, μπάζο, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των έργων της Εριφύλης Μπάλλα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου