Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μ. Ανανιάδης : «Το πιο σημαντικό είναι οι φιλίες ανάμεσα στους εθελοντές»
Των Νικολέτας Σαββάκη και Ευαγγελίας Αρβανιτίδου
Επιμέλεια Κατερίνα Βουγιούκα 
Φωτογραφίες Ευαγγελία Δάρδα, Σοφία Καναβού και Σοφία Μαυροπούλου


Στο πρόσωπο κάθε ήρωα κρύβεται η ελπίδα αυτών που τον πιστεύουν και περιμένουν κάτι από εκείνον. Ο Μάκης Ανανιάδης, είναι ο υπεύθυνος του εθελοντικού προγράμματος στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, και μιλάει πάντα με αγάπη για τη διοργάνωση και τους εθελοντές του. Πως είναι άραγε να διευθύνει κανείς το εθελοντικό τμήμα μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης; «Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι δημιουργικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό, καθώς πρόκειται για ένα φεστιβάλ, έναν θεσμό που τον διαμορφώνουν οι ίδιοι οι εθελοντές του. Κάθε χρόνο το μείγμα είναι διαφορετικό και μου αρέσει να βλέπω τους εθελοντές κάθε τομέα να κερδίζουν κάτι από τη συμμετοχή τους, ενώ παράλληλα βλέπω και μια διαφορετική και προσωπική εικόνα του καθενός για το ΚΟΔΡΑ και την εμπειρία του εθελοντισμού. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω». 



Δεν είναι, όμως, το πρώτο εθελοντικό πρόγραμμα που έχει συμμετέχει ο Μάκης. Παλαιότερα ασχολιόταν με τις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ και το Τμήμα Εκπαίδευσης Στελεχών και νέων εθελοντών, ενώ παράλληλα υπήρξε και επαγγελματικό στέλεχος στο εν λόγω τμήμα πάνω στα κομμάτια της εκπαίδευσης στελεχών. Ποιος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον ασχολείται με τόσα εθελοντικά προγράμματα;  «Έχω ασχοληθεί με πολλά ακόμα φεστιβάλ και δράσεις, όπως είναι η Παράλλαξη, η Θεσσαλονίκη Αλλιώς, η Biennale νέων. Κάθε χρόνο παίρνω ολοένα και περισσότερα πράγματα και προσπαθώ να θέτω προκλήσεις, κίνητρα και στόχους γιατί ο εθελοντισμός για εμένα είναι κάτι δυναμικό κι όχι στατικό. Στο ΚΟΔΡΑ υπάρχει μια δομή που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με καινούρια πρόσωπα και νέα πράγματα, όπως είναι οι ξεναγήσεις των εθελοντών». 


Το ΚΟΔΡΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; «Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, θεωρώ, με πρώτο και κύριο τους χώρους του ΚΟΔΡΑ. Οι χώροι είναι μοναδικοί, μη- μουσειακοί που σημαίνει ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο και η αυστηρότητα ενός χώρου που είναι κλειστός και αποστειρωμένος. Είναι χώροι με ιστορία, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πρώην στρατόπεδο. Είμαστε μια ομάδα, σφιχτή και δεμένη, με κοινούς στόχους, και προσπαθούμε χρόνο με το χρόνο να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο το ΚΟΔΡΑ, με συνεργασίες με φορείς της πόλης. Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του ΚΟΔΡΑ, είναι η δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού, ενός πυρήνα ανθρώπων που μετά το πέρας της διοργάνωσης θα συνεχίσει να βοηθάει την πόλη, ερχόμενοι πιο κοντά στην τέχνη. Ωστόσο, το βασικό ελάττωμα του ΚΟΔΡΑ είναι η έλλειψη πόρων, ένα εμπόδιο στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την ποιότητα, κάτι που ευελπιστούμε να λυθεί σύντομα για να συνεχίσει το ΚΟΔΡΑ να υπάρχει».  


Μια στιγμή που σου έχει μείνει; «Είναι δύσκολο να διαλέξω, αλλά νομίζω ότι οι στιγμές δημιουργικότητας πριν ακόμα ξεκινήσει η διοργάνωση, αλλά και οι φιλίες ανάμεσα στους εθελοντές που φαίνεται προς τις τελευταίες μέρες, μαζί με πολλά πολλά άλλα συνθέτουν μικρές αλλά μοναδικές στιγμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου