Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Kodra Fresh vol.1
Των Έλενα Τσιριοπούλου και Λυδία Ρακή
Φωτογραφίες Σοφία Καναβού


Τις πόρτες του άνοιξε το Kodra fresh χτες το απόγευμα. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν από το πρώτο χώρο που φιλοξενεί τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο Kodra fresh, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτιριακό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής  και κεντρικός Επιμελητής του Πεδίου Δράσης Κόδρα, Δημήτρης Μιχάλαρος τόνισε τη σημασία των δικτύων στον τομέα της τέχνης. Η συνεργασία των πανεπιστημιακών σχολών των Καλών Τεχνών με τα μουσεία της πόλης και η συμμετοχή των τελειοφοίτων και των αποφοίτων των σχολών Καλών Τεχνών θεωρεί ότι είναι η βάση του Kodra fresh.


Οι συνεπιμελητές του Παναγής Κουτσοκώστας και Ανθή Αργυρίου επεξήγησαν στο κοινό τη θεματική του Kodra fresh με τίτλο «Οι ήρωες πέθαναν! Ζήτω οι ήρωες». Οι ήρωες, τα σύμβολα, η θρησκευτική πίστη , το αρχαιολογικό  απόθεμα και η ιστορία εντάσσονται στη θεματική του ΠΔΚ, επισήμανε η Ανθή Αργυρίου. Ο Παναγής Κουτσοκώστας εξήγησε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα έργα και το πόσο σημαντική ήταν η δουλειά των επιμελητών στα εργαστήρια μαζί με τους φοιτητές.  Ενώ η Συραγώ Τσιάρα, προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του μουσείου, επισήμανε σε δήλωσή της «πιστεύω ότι το γεγονός πως οι εκθέσεις οργανώνονται σε αρχαιολογικούς και εκθεσιακούς χώρους, δημιουργεί μια προσομοίωση εκθεσιακής πορείας για τους νέους καλλιτέχνες και τους φοιτητές, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στη ζωή τους και επιπλέον, από τη μία τα μουσεία, από την άλλη οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν, εν γένει, φέτος στο ΚΟΔΡΑ, συμπεριλαμβανομένων και των μνημείων της πόλης, νομίζω ότι βοηθούν στο να κατανοήσει και ο κόσμος τη σημασία του ΠΔΚ και σίγουρα στην επικοινωνία του με την σύγχρονη τέχνη». Οι καλλιτέχνες με τη σειρά τους υποδέχτηκαν το κοινό με σεμνότητα αλλά και προθυμία για να επεξηγήσουν τα έργα τους και να αποσαφηνίσουν τα μηνύματά τους.


Νίκος Παναγιωτόπουλος: Το έργο μου σχετίζεται με τους ήρωες. Ο homo erectus  είναι ένας πρωτόγονος ήρωας των πρώτων ενστίκτων και της επιβίωσης.


Κωνσταντίνα Δούνια και Ιουλία Χαραλάμπους: Το πρωτόγονο και το αρχέγονο στοιχείο συναντούν τη φθορά της ύλης. Εμπνευστήκαμε από τις τραγικές ηρωίδες, Αντιγόνη και Μήδεια, καθώς υπάρχουν κοινά στοιχεία γιατί αποτελούν συμβολικές ιστορικές μορφές.



Μάγδα Χριστοπούλου: Οι αυτόχειρες ποιητές ήταν το θέμα της πτυχιακής μου. Το έργο μου αναφέρεται στους γνωστούς-άγνωστους αυτόχειρες που κατά τη γνώμη μου είναι «ήρωες».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου