Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ήρωες και αντιήρωες
Της Χριστίνας Μπατσίλα
Φωτογραφίες Ευαγγελία Δάρδα  


Με τη «Στερεά Συχνότητα» την πρώτη performance που παρακολουθήσαμε στα εγκαίνια έξω από το χώρο των Κοιτώνων, με ερμηνευτές τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη και τη Μαρία Κρεμέτη. Μια γυναίκα πλησίαζε σιγά σιγά το κτίριο των Κοιτώνων, ισορροπώντας σε κομμάτια από μάρμαρο που ενάλλασσε μπροστά της ένας άνδρας. Στο τέρμα της διαδρομής μια ζυγαριά, στο ένα μέρος της οποίας στοιβάχτηκαν και άλλα κομμάτια από μάρμαρο και στο άλλο ισορρόπησε δεμένος με ένα σκοινί ο άνδρας.


Η performance συμβολίζει την πορεία του ανθρώπου και πώς τη θεμελιώνει, σημείωσε η Μαρία Κρεμέτη, συμπληρώνοντας πως «παίζει» με τη λογική του ήρωα και του αντιήρωα. Κανένας από τους δύο δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο. Αυτή η λογική της αλληλοσυμπλήρωσης αντικατοπτρίστηκε και στην επιλογή να χρησιμοποιεί η Μαρία στο πρώτο μέρος της  performance το κάτω μέρος του σώματός της και ο Αλέξανδρος στο δεύτερο μέρος της τον κορμό του.


Τα υλικά που επιλέχθηκαν για την performance είναι οργανικά, το μάρμαρο που συμβολίζει την καθαρότητα και τη δύναμη, ο ζυγός που συμβολίζει την ισορροπία και τα σώματα που είναι τα εργαλεία. 
Η συμμετοχή του κοινού ήταν σημαντική, καθώς έδειξαν σεβασμό και εκτίμηση στην performance, όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου