Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες
Των Χαρίκλειας Στρίγγα, Λευκής Δήμου και Χριστίνας Ταρταμπούκα
Επιμέλεια Σταματία Τσιτσανοπούλου, Λυδία Ρακή, Ευαγγελία Αρβανιτίδου, Yuriy Marinov και Κατερίνα Βουγιούκα
Φωτογραφίες Βενετία Υφαντίδου και Στέλλα Βασιλειάδου


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πεδίου Δράσης Κόδρα,  Δημήτρης Μιχάλαρος και οι κεντρικοί επιμελητές,  Ανθή Αργυρίου και Παναγής Κουτσοκώστας, βρέθηκαν απέναντί μας σε μία συζήτηση με θέμα την τέχνη, το φετινό Αction Field Kodra, τις δυσκολίες, αλλά και τη σημασία του θεσμού αυτού.


Για το Δημήτρη Μιχάλαρο το ΠΔΚ αποτελεί πλέον μία αξία που πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον, απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου το φεστιβάλ να καταστεί βιώσιμο και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Ο Παναγής Κουτσοκώστας τόνισε πως στόχο του φεστιβάλ αποτελεί η στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού, γεγονός που αναδεικνύεται μέσα από την προώθηση των δημιουργιών νέων καλλιτεχνών. Η Ανθή Αργυρίου συμπλήρωσε πως «ένας δεύτερος στόχος είναι η προώθηση πειραματικών μορφών τέχνης, ακόμη περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Το ενδιαφέρον στρέφεται σε  νέες τεχνολογίες, ψηφιακά μέσα γι’ αυτό και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη διαδικτυακή έκθεση Cyber Art Space». Ο τρίτος στόχος έχει να κάνει με μια πιο στενή συνεργασία με τους φοιτητές των σχολών καλών τεχνών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατεύθυνση αυτή ώστε να δομηθεί το Kodra Fresh, που είναι η ομαδική έκθεση των αποφοίτων και τελειοφοίτων της Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και στην έκθεση των φοιτητών του ΑΠΘ.


«Το φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα έχει θέσει στον πυρήνα του τους καλλιτέχνες και αποτελεί έναν  μη μουσειακό θεσμό που ωστόσο φέτος έκανε κάτι διαφορετικό. Εκτός από τις ομαδικές εκθέσεις, βαρύτητα δίνεται στις προσωπικές εκθέσεις τεσσάρων καλλιτεχνών, με σκοπό να βγουν οι δουλειές τους από τα εργαστήρια και να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΔΚ Δημήτρης Μιχάλαρος. Για τον Παναγή Κουτσοκώστα, ως προς τους χώρους των εκθέσεων, στόχος ήταν να συστηθεί το φεστιβάλ και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας ακόμα περισσότερο κόσμο. Παράλληλα ο Δημήτρης Μιχάλαρος πρόσθεσε πως πραγματοποιείται ένας υπέροχος διάλογος της ιστορίας με τη σύγχρονη τέχνη. Η Ανθή Αργυρίου επισημαίνει «Πάλι με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον καλλιτέχνη, να ταξιδέψει, να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να παράγει νέο έργο σε σχέση με τον χώρο, με την πόλη και με την θεματική μας. Οπότε θεωρώ  ότι είναι καλό που απομακρυνόμαστε από τον ρόλο του επιμελητή ως πρωταγωνιστή ενός φεστιβάλ και πηγαίνουμε πιο κοντά στο ρόλο του καλλιτέχνη και προωθούμε αυτόν μέσα από την ατομική του έκθεση και το Residency».


Για τη θεματική των ηρώων ο Δημήτρης Μιχάλαρος τόνισε το γεγονός ότι διανύουμε σπουδαίους καιρούς και ιστορικές στιγμές, το οποίο είναι κάτι που οδήγησε στην προβληματική σχετικά με το ποιοι είμαστε και το τι επιδιώκουμε. Ο συνεπιμελητής του Παναγής Κουτσοκώστας μίλησε για το θέμα της αναπαράστασης των ηρώων το οποίο έχει απασχολήσει διάφορους πολιτισμούς και κράτη καθώς και για το ηρωικό παράδειγμα ως πολύτιμη ύλη. Η έννοια της εθνικής ταυτότητας, της συνοχής και της απόσπασης , οδήγησαν στη θεματική των ηρώων η οποία έχει συμπτυχθεί στο κεντρικό σύνθημα I Need A Hero, το οποίο είναι εύληπτο στο κοινό. Στο σημείο αυτό η Ανθή Αργυρίου προσθέτει ότι το I Need A Hero ήταν ένας τρόπος να διατυπωθεί συνοπτικά και με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο το ενδιαφέρον για την ιστορία, την μνήμη, την ταυτότητα, τα πρότυπα, για το εθνικό φαντασιακό. Όπως θα διαπιστώσει όποιος δει τις ατομικές εκθέσεις, ο κάθε καλλιτέχνης παίρνει ένα κομμάτι, μια πτυχή όλης αυτής της θεματικής και την αναπτύσσει μέσα από τη δική του οπτική.


Καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την τέχνη στο ευρύ φάσμα της , όσον αφορά στο αγαπημένο τους πεδίο ενασχόλησης ο Δημήτρης Μιχάλαρος δεν διαχωρίζει κάποιο, καθώς ενασχολείται με όλα με το ίδιο πάθος, είτε πρόκειται για τον εικαστικό, επιμελητικό ή εκπαιδευτικό τομέα. Θεωρεί πως μέσω της εκπαίδευσης δημιουργείται μια υγιής κοινωνία και πως οι νέοι είναι το μέλλον. «Οι καλλιτέχνες βάζουν τις ιδέες και τις αξίες τους πιο μπροστά γιατί αυτές είναι η ενέργεια και νιώθω τυχερός σαν εικαστικός καλλιτέχνης».Ο Παναγής Κουτσοκώστας τόνισε πως πυρήνας είναι η τέχνη η οποία αποτελεί εφόρμηση και παρόρμηση ενώ  οι εκθέσεις έχουν το εκπαιδευτικό στοιχείο το οποίο το λαμβάνεις και το μεταδίδεις. «Ελπίζω το ΠΔΚ να αποτελέσει έμπνευση για εθελοντές και επισκέπτες» κατέληξε.


Τέλος, μιλώντας για τη συνεργασία τους, για το Δημήτρη Μιχάλαρο βασικό στοιχείο της επιλογής των δύο επιμελητών-συνεργατών του αποτέλεσε η ανάγκη να περάσει το ΠΔΚ στα χέρια νέων ανθρώπων. Αυτό το οποίο ξεχώρισε είναι η ποιότητα, η καλοσύνη και ο δυναμισμός του χαρακτήρα τους, καθώς και η ικανότητά τους να εργάζονται υπό πίεση και να δίνουν λύσεις στα όποια προβλήματα προκύπτουν. Η Ανθή Αργυρίου πρόσθεσε : «Θεωρώ πως η συνεργασία είναι πάρα πολύ γόνιμη, από την άποψη ότι είμαστε δύο θεωρητικοί και ένας εικαστικός που ερχόμαστε από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα. Οπότε το ενδιαφέρον είναι το πώς θα κατορθώναμε και οι τρεις να οργανώσουμε ένα σύνολο εικαστικών εκθέσεων και δράσεων ώστε αυτό να έχει κάποια συνάφεια και συνέπεια και να μπορεί να αρθρώσει κάτι επίκαιρο αυτή τη στιγμή στο χώρο της εικαστικής σκηνής. Αυτό για μας ήταν μια τεράστια πρόκληση και θεωρώ πως ως ένα μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου