Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παράξενα του Κόδρα
Των Στέλλας Πέρπερα και Χριστίνας Μπατσίλα
Φωτογραφίες Βενετία Υφαντίδου και Yuriy Marinov


Το φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα φτάνει στο τέλος του και εμείς κάναμε μια βόλτα στους εκθεσιακούς χώρους του πρώην στρατοπέδου και ρωτήσαμε τους εθελοντές της λειτουργίας εκθέσεων να μας πουν τι το περίεργο άκουσαν από τους επισκέπτες. Θετικές ήταν οι περισσότερες αντιδράσεις, ο κόσμος ζητούσε λεπτομέρειες για τα έργα των καλλιτεχνών και γενικά εκτίμησαν τις ξεναγήσεις που ήταν χρήσιμες. Εντύπωση μας έκανε ότι πολύς κόσμος εκμεταλλεύτηκε την διαδραστική εγκατάσταση του κ.Παπαδόπουλου ως εκτόνωση.


Υπήρχαν βέβαια και χιουμοριστικά στοιχεία, για παράδειγμα δυο εθελόντριες στα εγκαίνια της έκθεσης στο διοικητήριο είπανε να βραβεύσουν τον εκατοστό επισκέπτη. Αποτέλεσμα όταν έφτασε η στιγμή του δώσανε συγχαρητήρια και τον ρώτησαν αν του άρεσε το έργο, ο ίδιος απάντησε «φυσικά και μου άρεσε, αφού είμαι ο δημιουργός». 


Η μοντέρνα τέχνη συχνά παίζει με τα όρια του χρηστικού και του αισθητικού, μπερδεύοντας τους επισκέπτες. Τις ημέρες με τις δυνατές νεροποντές, που είχαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν νερά έξω από τα κτίρια των εκθέσεων, δεν έλειψαν κι αυτοί που θεώρησαν ότι μπορεί να αποτελούν μέρος μιας εγκατάστασης που υποδέχεται το κοινό από τον εξωτερικό χώρο.


Στο Πεντάγωνο η εικαστική εγκατάσταση είναι τόσο καλά στημένη σε μορφή περίπτερου, που μπέρδεψε αρκετούς από τους επισκέπτες που ρωτούσαν τους εθελοντές αν μπορούν να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τις τουαλέτες στο κτίριο των Κοιτώνων. Οι εκθέσεις είναι οργανικά δεμένες με τους χώρους του κτιρίου, γεγονός που έκανε τους επισκέπτες να ψάχνουν αν υπάρχει εγκατάσταση ακόμα κι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου