Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014


«Η συμμετοχή μας εδώ δεν είναι δουλειά»
Των Έλενας Τσιριοπούλου και Χριστίνας Ταρταμπούκα
Επιμέλεια: Λευκή Δήμου και Ματίνα Τσιτσανοπούλου
Φωτογραφίες: Yuriy Marinov


Μιλήσαμε με τους υπευθύνους των εθελοντών του τμήματος λειτουργίας εκθέσεων, Κωνσταντίνα Μινούδη και Γιώργο Κασσιτερίδη για τη συμμετοχή τους στο φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα. Μας είπαν για τις εμπειρίες τους, για τη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και με τους εθελοντές, ενώ μας αποκάλυψαν μια στιγμή που θα θυμούνται για καιρό.  
Πρώτη μας ερώτηση,  για ποιο λόγο επέλεξαν το ΠΔΚ και τι αποκόμισαν τελικά από τη συμμετοχή τους σε αυτό: Ο Γιώργος Κασσιτερίδης μας απάντησε «Το επιλέξαμε και οι δύο γιατί ήμασταν και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις εδώ αλλά το ξέραμε και ως φεστιβάλ και ξέραμε τον κόσμο. Την πρώτη φορά το επέλεξα γιατί ήταν κάτι το οποίο αφορούσε τέχνη και μάλιστα σύγχρονη. Είναι ωραίο που παίρνει εγκαταλελειμμένα κτήρια και τους δίνει ζωή, έστω για δύο βδομάδες μέσα στη χρονιά.» Η Κωνσταντίνα Μινούδη μας είπε : «Η σχολή μου έχει να κάνει με την ιστορία της τέχνης και με ενδιαφέρει παρά πολύ σαν πεδίο για να ασχοληθώ και αργότερα. Η λειτουργία και ο χώρος μιας έκθεσης θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό στο πώς στήνεται μια έκθεση, πώς δημιουργείται όλο αυτό το κλίμα. Το ίδιο ισχύει και για το μουσείο, που είναι κάτι αντίστοιχο για μένα και μου αρέσει παρά πολύ σαν εμπειρία. Το διασκέδασα υπερβολικά πολύ. Φέτος βέβαια ως υπεύθυνη δεν είναι το ίδιο, αλλά έχει και τις καλές πλευρές του.»


Σχετικά με τη μεταξύ τους συνεργασία και τη σχέση τους με τους εθελοντές ,η Κωνσταντίνα ανέφερε : «Με το Γιώργο είμαστε και συνεργάτες και καλοί φίλοι. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Τον εμπιστεύομαι παρά πολύ και ξέρω ότι όποτε δεν είμαι εγώ θα γίνουν και πάλι όλα σωστά. Με τους εθελοντές όλα κύλησαν πολύ καλά. Φέτος είχαμε πολύ καλούς εθελοντές και νέους και μεγαλύτερης ηλικίας. Υπήρχε ενθουσιασμός και όρεξη από κάθε πλευρά, που το θεωρώ πολύ βασικό σε μια τέτοια διοργάνωση» και ο Γιώργος πρόσθεσε: «Πρώτα από όλα ήμασταν φίλοι και στην πορεία γίναμε συνεργάτες και αυτό το φιλικό κλίμα διατηρήθηκε και στο ΠΔΚ και με όλους τους εθελοντές. Η συμμετοχή μας εδώ δεν είναι δουλειά, βέβαια υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχει φιλική ατμόσφαιρα και βοηθά που γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Βέβαια δεν ξέρω αν θα παραμείνουμε φίλοι με την Κωνσταντίνα μετά τη διοργάνωση(γέλια)».


Φυσικά δεν έχουν λείψει και τα ευτράπελα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος ανέφερε την προσπάθειά του να επανατοποθετήσει εκθέματα κόντρα στον αέρα , πριν τον μεταφέρει τελικά ο αέρας και τον ίδιο σε διπλανή αίθουσα και η Κωνσταντίνα την επίθεση σκύλου που τη δάγκωσε και την έκανε να κλάψει μπροστά στους εθελοντές.



Τέλος, τους ρωτήσαμε για ποιο λόγο να συμμετέχει κάποιος στο εθελοντικό πρόγραμμα του ΠΔΚ και οι δύο συμφώνησαν στο γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλα φεστιβάλ το περιβάλλον εδώ είναι πιο φιλικό. Το πόστο είναι πολύ πιο δημιουργικό λόγω των ξεναγήσεων και γιατί περιβάλλεσαι από τέχνη, κάτι που δημιουργεί ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει πολλά, αρκεί να είναι λίγο ευαισθητοποιημένος. Όσον αφορά την προσφορά του ΠΔΚ,βοηθά στο κοινωνικό σύνολο, αφού παίρνει έναν χώρο που στην ουσία είναι εγκαταλελειμμένος και του δίνει ζωή. Γενικότερα είναι καλό να προωθούμε τέτοιες δράσεις για να ευαισθητοποιηθούν και οι πολιτικοί φορείς, όπως ο δήμος Καλαμαριάς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου