Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη Τύπου «Πεδίου Δράσης Κόδρα»


Των Σταματίας Τσιτσανοπούλου και Αλέξανδρου Παντελάκη
Φωτογραφίες : PSari Visual Productions



Την Τρίτη 16/6 στις 12.00  δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του «Πεδίου Δράσης Κόδρα». Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν, πέραν των επιμελητών της έκθεσης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, και ο υπεύθυνος σε θέματα πολιτισμού, Ματθαίος Αμπατζίδης.
Ο κεντρικός επιμελητής, Δημήτρης Μιχάλαρος, τόνισε ότι «στόχος του Πεδίου Δράσης Κόδρα είναι να μετατραπεί σε ένα community project». Αυτό επιτυγχάνεται με την πληθώρα των εκδηλώσεων και εκθέσεων που αφορούν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη, όπως την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, τα εικαστικά, την ηθική και το φύλο, αλλά και από το σημαντικό δίκτυο εθελοντών που «αποτελούν τη φωνή του Φεστιβάλ στην πόλη».
Μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις του Κόδρα είναι και το Kodra Fresh στο οποίο αναφέρθηκε λεπτομερώς η επίσης επιμελήτρια, Ανθή Αργυρίου, αναφέροντας ότι οι φετινές συμμετοχές έσπασαν κάθε ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τις 180. Από αυτούς τους νέους καλλιτέχνες, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έργα μόνο των 19 έπειτα από αυστηρή επιλογή.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Παναγής Κουτσοκώστας, Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα. Ο κ. Κουτσοκώστας μίλησε για την ατομική έκθεση που επιμελείται, ο δημιουργός της οποίας συμμετείχε στο Kodra Fresh της περσινής διοργάνωσης. Η πρώτη ατομική έκθεση του Δημήτρη Φραγκάκη έχει τίτλο The Open Circle (Ο Ανοικτός Κύκλος), που αποτελεί ένα λεξικολογικό «σφάλμα» από μόνος του. Η έκθεση αφορά τα χαρακτηριστικά της αγιότητας, η οποία είναι περιχαρακωμένη από φαινόμενα λάθους. Επίσης στο κτίριο του Διοικητηρίου θα παρουσιαστεί  η ατομική έκθεση του Βασίλη Χατζόπουλου σε επιμέλεια του κ. Κουτσοκώστα
Τον κύκλο των επιμελητών του Πεδίου Δράσης Κόδρα έκλεισε η Σοφία-Ελίζα Μπουράτση, μια νέα συνεργάτης της έκθεσης, η οποία ανάλαβε την επιμέλεια του cyber art space. To cyber art space αφορά τον διαδεδομένο ρόλο του διαδικτύου στην τέχνη, την περίεργη σιγουριά του που οδηγεί στο «σφάλμα», τη διαφορετική αντίληψη των πληροφοριών, την άσκοπη περιήγηση στο διαδίκτυο και το γεγονός ότι ως εργαλείο γίνεται άχρηστο. Η διαδικτυακή έκθεση θα βρίσκεται στους Κοιτώνες  για πρώτη φορά με ταυτόχρονες εγκαταστάσεις στο διαδίκτυο.


Τη συνέντευξη έκλεισε ο κεντρικός επιμελητής, Δημήτρης Μιχάλαρος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους συντελεστές, έκανε πρόσκληση για κάλεσμα μέσω του έργου της Λαμπροπούλου για τα άτομα που είναι απομακρυσμένα από την τέχνη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου