Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ταυτο-ετερό-τητα!


Των Ελίνας – Σοφίας Χασίδου και Ερμιόνης Ευστρατιάδου 
Επιμέλεια: Xριστίνα Μπατσίλα
Φωτογραφίες: PSari Visual Production


Την Πέμπτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης το συμπόσιο  «Ταυτο-ετερό-τητα. Η προβληματική του φύλου στη σύγχρονη τέχνη» μαζί με μία παρουσίαση της έκθεσης «Ταυτο-ετερό-τητα»που φιλοξενείται στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Θεματικούς πυλώνες αποτέλεσαν η διερεύνηση του φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου προσδιορισμού, μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Αναλυτικότερα,στην έκθεση μας καλωσόρισαν με τα λόγια τους, εκπρόσωποι του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Πεδίο Δράσης Κόδρα, του Thessaloniki Pride και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρίνα Γαλανού, εκπροσωπώντας την trans κοινότητα, και  επισημαίνοντας τους όρους δυισμού που χρησιμοποιούμε αναφερόμενοι στους «φίλους μας χωρίς φύλο». Στο βήμα την ακολούθησε ο Κώστας Γιαννακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου, μιλώντας για την πορεία των εννοιών που έχουν αποδοθεί στους ομοφυλόφιλους στο πέρασμα του χρόνου.

                                     


Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης δόθηκε η ευκαιρία γνωριμίας με μερικούς από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Συγκεκριμένα ,ο Slava Mogutin μας έβαλε σε σκέψεις σχετικά με τις στερεοτυπικές κριτικές προσεγγίσεις που διατρέχουν την LGTB κοινότητα μέσα από την αντιπαραβολή της κατάστασης ανάμεσα στην  Ελλάδα και την ομόδοξη  Ρωσία. Ταυτόχρονα, μέσα και από την προβολή αποσπασμάτων των ταινιών του, ο Jules Rosskam μας προβλημάτισε αναφορικά με την ρητορική κατά των στερεοτυπικών διακρίσεων των διεμφυλικών. Στον αντίποδα, κινήθηκε η ομιλία του David Getsy, κάνοντας λόγο για τους τρόπους έκφρασης των trans στη σύγχρονη τέχνη.

                                


Η εκδήλωση έκλεισε σε φιλικό κλίμα με συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές, τους καλλιτέχνες , τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους της LGTB κοινότητας.

                                           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου